29.11.2006
Bongasin myynti-ilmoituksen nettiasunto.com:ista
Ensivaikutelma talosta: miten komea, ja miksi täällä myynnissä. Ihan sattumalta osui silmään. Hakuna oli kaikki omakotitalot Pohjois-Pohjanmaan alueella! Soitin heti omistajalle.Hintapolitiikka vaikuttaa lupaavalta.

29.11.2006
Kuvat sähköpostitse
Eero ja Ulla lähettivät sähköpostilla ensimmäiset kuvat talosta.

3.12.2006
Juhon kans käytiin sievissä
Tsekattiin talo päällisin puolin. Katto on vuotanu jiireistä. Myyjiä harmittaa, että oma projekti ei noussu pystyyn. Ystävällisiä ihmisiä, kahvit juotiin ihan rauhassa.

9.12.2006
Annukan kans käytiin sievissä (Annukan nimipäivä) 9-vuotis armeijan TJ-päivä
Pitihän sen "hallituksenkin" nähdä komeus livenä. Homma saa tod.näk. vauhtia.

10.12.2006
Ensimmäinen tarjous
Laitoin sähköpostilla Eerolle tarjouksen talosta

12.12.2006
Annukka pitää jo varmana kauppana...
Korotimme tarjousta

13.12.2006
Käytiin Pökkylän Punasessa tuvassa Annukan kans. MIELETÖN FIILIS!! Hieno tunnelma näin just ennen Joulua. Vanha puoli on ihan SIKAHIENO. Istuin ja annoin katseen kiertää hirsissä, uunissa, takassa, hellassa, katossa, kalusteissa, verhotangoissa, joka paikassa.
Uskomaton kokemus, ei voi tehä ja aatella muuta ku ihastella. Meillekö on tulossa tuollaisen fiiliksen koti?? Joillekkin se on vain lyhytaikainen elämys...! Ihan herkistyy...

13.12.2006
Eero ilmoitti, että ovat hyväksyneet meidän tarjouksen talosta. Vastasin, että hoidetaan synnytys alta pois ennen käytännön neuvotteluja. Oikeastaan hyvä fiilis, että asia on ratkennut, vaikka ei mitään oo vielä paperilla. Luotettavan olonen tyyppi tuo Eero ja tietenki Ullaki!

13.12.2006
Nukkumaan pitäs yrittää. Aivan täpinöissä tään talohomman kans. Ja saa alkaa päiväkirjaa pitämään.. Pasi ja Salli sekä Henna ja Markus saivat tietää Skypen kautta heti asian ratkeamisesta.

14.12.2006
Piirtelin seinän rakennekuvahahmotelmaa cad:llä. Annukka on Oulaskankaalla tutkimuksissa.(käynnistys)

18.12.2006
Laitoin pojat kouluun. Nyt on maanantai. Perjantaina synty viides poika meidän perheeseen. Perheenpäänä oon "taistellu" lasten kans muutaman päivän. Ekin kans oli puhetta eilen konesaumakaton laitosta tulevaan taloon ja talousrakennukseen. Aiko tulla talkoisiin. Kuulemma sinkitty pelti on paras ja pitkäikäisin. Raskiskohan laittaa semmosen...?

28.12.2006
Joulu on takanapäin. Päiväkirjaa ei ole ehtinyt kirjottaa... Eilen Urpo ja Jenni kävivät kylässä. Ehottelin jo aiemmin niille, että ostettas yhteistä maata. Ois tulevat naapurit varmistettu. Poliisimiehen kaverina ois turvallista olla...:) Eiväthän nuo pitäneet pahana suunnitelmana!
Eilen illalla kattelin netistä kompostikäymälöitä. Jospa laittas semmosen taloon. Maksaahan se 10 kertaa tavallisen pöntön verran, mutta eipä vesilaskua tulis. Vesivessa kuluttaa lähes puolet koko puhtaasta vedestä!!
Isyysloman viettoon oon keskittyny, kaikenlaista lasten kans tehty, tonttiasiaa haahuiltu...

29.12.2006
Saapa nähä, jännittää jo kovasti, että joko keväällä pääsee omalle tontille!!
Kustannuarviota väsäsin eilen illalla yhteen asti. Tänään oon jatkanu laskemista, alkaa olla raaka versio valmiina. Hyvä se on kuiteski jonkunlainen kustannusseuranta olla, että näkee koko ajan miten kustannukset kehittyy.

14.2.2007
Nonii. Paljon on aikaa kulunu viime kirjotuksesta ja paljon on tapahtunu tällä välin. Talojenpaikkaa mietittiin tulevien naapureiden kans ja "äkkäsin" Saarikoskentien ja Rimpikankaantien välistä Vanha-aho-nimisen kankaan. Kankaalla on vanha talon paikka ja korkea kangas muutenki. Maanomistajia selvitettäessä tuli ilmi, että kolmella omistajalla on maata siinä, mistä aletaan kyselee tonttimaata.
Tien tekoa suunnitellessa hoksattiin, että kolmannella maanomistajalla on pellon reunassa metsäpalsta jonka rajat ylettyy Rimpikankaantiehan asti. Siispä yhteydenotto ja lisämaata kyselee...
Nyt tilanne on se, että Jukan kans on illalla kauppakirjan allekirjoitus Ruukissa.
Jarmo miettii vielä vaimonsa kans, että minkälaisen palan he myyvät meille.

Nyt siis näyttää, että yhteinen projektimme on nousemassa tosissaan pystyyn.
Pankinjohtaja soitti jo eilen mulle ja sanoi, että pankki on valmis osallistumaan tientekoon ja saa kulkuoikeuden meidän mailla olevalle tielle. Sopimuksen teolla ei ole kiire, katsotaan ensin meidän rahoitus kuntoon. Tonttirahat on pankista luvattu.
Urpon ja Jennin kans ollaan käyty ahkerasti "tontilla" ihastelemassa ja suunnittelemassa talojen paikkoja.
Yhteispeli on ollu hyvää, riitoja ei ole vielä ollut. Pientä keskustelua aiheutti Jennin ja mun välillä yhteisen metsäpalstan puiden tiheys. Yhteisymmärrykseen päästiin...
Tonttien jaosta ollaan ajateltu tehä kiinteistönhallintasopimus. Juridisesti se sopimus on yhtä pätevä, kuin oma tontti. Sopimuksessa määritellään omat, henkilökohtaiset tontit, sekä yhteiset alueet ja niiden käyttö.

Kaikenkaikkiaan ihan mukava fiilis tästä projektista tähän asti. Takaiskuja ei ole pahemmin tullu. Talon paikka on parempi, ku Sikosaaressa olis ollu.
Sievin kuntaan soitin Luolan purkamislupaan liittyen. Ihan mukavalta kuulosti seki homma, turhaa byrokratiaa mun mielestä...

17.2.2007
Keskiviikkona käytiin tekemässä Jukan kans kaupat Ritakankaan tilasta. Tärkein maapala on jo siis plakkarissa.
Nyt tää projekti näyttää alkavan tosissaan.

2.3.2007
Tänään tehtiin kahden maanomistajan kans kiinteistökaupat. Ihan hyvin on sujunut tähän asti "viralliset" asiat. Hallinnanjakosopimusta pitäs alkaa kehittelee kans. Lainhuutoasiat on kans tapetilla nyt heti alkuunsa...
Urpo ei lähteny makkaranpaistoon omalle maalle enää nyt illalla. Ajattelin ite käydä fiilistelemässä hiukan pimeässä...

3.3.2007
Ekin kans käytiin eilenillalla makkaran paistossa ja Eki piti tonttia huippupaikkana.
Tonttien rajoja pitäs alkaa suunnittelemaan varmaan huomenna.
Kaikenkaikkiaan aika rankka päivä ollu. Kummitytön kans kävin Oulussa levykaupassa ostoksilla ja syömässä. Sitte lähettiin Kestilästä hakemaan valkoinen levitettävä sohva. Annukka oli ihastunu siihen netissä ja se piti saaha ostettua...
Sitte vielä tuo lämpökeskus "uutinen" ja unen hakeminen ja sängyssä pyöriminen voi alkaa...
Kuunpimennyski ois yöllä, mutta ei taija jaksaa nousta kattoo,vaikka eihän tuohon kauaa enää menis!

13.3.2007
Loppuviikosta käydään kattoo tieurakoitsijoiden kans maastossa ja laitan sen jälkeen tarjouspyynnöt menemään...
Urpon kans käytiin merkkaamassa tielinjat valmiiksi, poislukien "omia" teitämme, sen saa kukin tehä omalle maalle niinku lystää!
Huomenna mennään Annukan kans pankkiin lainahommia lyömään lukkoon. Toivottavasti saadaan hyvillä ehdoilla lainaa, ku ei tullu muualta kysyttyä kunnon tarjousta. Ehtiihän sitä kyllä vielä. Vaikka netissä tänä iltana...

14.3.2007
Käytiin pankissa lainaneuvottelussa. Ihan positiiviselta vaikuttaa lainan saanti.
Hallinnanjakosopimusta pitäs tänä iltana alkaa väsäämään, jotta saadaan lainan vakuudet kuntoon. Lainhuudatus ja hall.jakosopimus lähtee samassa kuoressa käräjäoikeuteen käsiteltäväksi.

16:18 1.4.2007
Nonnii... Lainapaperit on tehty. Projekti on edistyny kovaa vauhtia. Tien paikka on raivattu. Talvilomat vko 11 ja 12 meni aikalailla moottorisahan kans metässä.Pauli ja Sune kävivät auttamassa tien paikan raivauksessa. Juppe oli kans mukana. Jupen kans vielä raivattiin loppupäästä maidän tien paikka raivaussahalla enimmäkseen.
Tehtiin urakkasopimus tien teosta. Vesijohtoputki samalla kaivetaan tien viereen. Sähköliittymäpaperit on jo kans menny Vattenfallille ja sähkö- ja puhelinkaapeli vedetään samalla, vesijohdon päälle. Ite ei saanu sitä ommaa tehä, yhtiöstä käyvät erikseen vielä ne "penkomassa" paikalleen.
Tapani on jo torstain ja perjantain urakoinu. Tien pohja on tasattuna, ojia kaivettuna, kannot kiskottuna ja maasturilla ajettavassa kunnossa.

Sievissä käytiin Annukan kans tekemässä kehikosta kaupat. Myyjäperhe oli taas kerran mukavia. Samalla tuotiin Oulaisista varaosa-nissani, että sais raksa-auton ens viikolla kuntoon.
Luolassa Annukka irrotteli ikkunoiden ja ovien listoja. Minä sähkörasioita, purin tuvasta yhden komeron, ulko-ovien listoja revin kans. Ulkopuolelta irrottelin nurkkalaudat ja väliseinien hirrenpäiden suojalaudat. Mitattiin hirsikehikon ulkopituus ja-leveys. Kivijalan ulkomitat kans. Mahtava, ku nyt saa alkaa Sievissä kulkee ja jos sieltä jotain aina tarttus jo mukaankin...
Kovasti siinä purkamisessaki on työtä, jospa Annukka jaksas olla lasten kans vielä lauantaitki.
Ens kerralla aion ottaa tellinkiä mukaan ja alotella ulkopuolelta vuorilautojen irrotuksen.

Hallinnanjakosopimus on menny käräjäoikeuteen vahvistattavaksi lainhuutopapereiden kans. Saatiinhan seki vihdoin kasaan. Urpon kans merkattiin jo maastoon oikeat rajat.
Pitäs ens viikolla soittaa metsäliittoon, että hakisivat kuitupuut pois. Sitä rankaa jäi tien paikasta mun mielestä ihan tarpeeksi. Polttopuuta on pitkäksi aikaa, ja onhan muut metsät vielä harventamatta.

Tontilla olen raivannut pihlajia talon paikalta pois, lähti siitä muutama kuusikin. Vielä on raivaamista siinäki, rankaa tulee, ja hyvää sellasta...
Nyt kuulemma tulee vieraita nii pittää lopettaa tältä kerralta.

7.4.2007
Eka kertaa olin koko lauantaipäivän Sievissä. Alottelin kuitulevyjen irrotusta seinistä. Pikkusen jäi, tavaraa oli tiellä. Keittiön nurkasta purin komeron, jossa oli aika läjät hiiren jätöksiä. Isosta kamarista purin katon alaslaskun. Yhtä kattolistaa irrottelin ja se lista piti koko katon lautoja varassaan. Minuutti sen irrotuksen jälkeen katto romahti osittain. Hiukan myöhemmin, ku olin toisessa pikkukamarissa pölynlaskeutumisen ajan, kuului kummaa nitinää ja samalla lähes koko ison kamarin katto tuli alas.
Uunia purin ja hellan kannet ja muut rautaosat otin irti. Ovien karmeja otin 1 irti-oli muuten tautisen lujassa. (nykyään ovet on tosi heikosti kiinni, ku vertaa nuihin vanhoihin...) Haalasin ulkovarastosta yhden ovilehden sisälle taloon. 1 on mun mielestä vielä hukassa...
Kaikenkaikkiaan hyvä työpäivä. Tuli näkyvää jälkeä. Jos olis ollu hyvä keli, oisin irrotellu ikkunoiden ulkovuorilautoja, mutta tänään sato lunta.
Niin, ja olihan mulla nuotio palamassa 3-4 h. Polttelin halltexin kappaleita, puutavaraa ja muuta roskaa.
Ens kerralle suunnittelin välipohjan tyhjentämistä. Ei tee herkkää saada niskaan kuivaa sammalta ja muuta roskaa.
Turvallisuuden takiaki on parempi lähtä yläkertaan jatkamaan seuraavalla kerralla. Piippuaki vois alkaa purkaa jo, jos on tolkkuja apumiehiä mukana ja keli sallii.
Töitä siis riittää Sievissä vielä, mutta hyvä alku oli jo tänään.
Tänä iltana palaa pääsiäiskokko "Vanha-ahontien" varressa. Yleiset pippalot on. Urpo aiko soittaa Porilaisten Marssin trumpetilla...Juhlavaa...
Saapa nähä tulleeko ketään...

15.4.2007
Nyt on sunnintai-ilta. Perjantaina töistä tullessa hain Pattijoelta Urpon ja mun yhteisesti ostaman Sisu kuormurin. Lauantaina lähin Juhanan kans sieviin, tarkoituksena purkaa piippuja suoraan auton lavalle. Ihan hyvin meni suunnitelmien mukaan, Kärkkäisellä tosin meni enemmän aikaa, ku suunnittelin. Juhana teki pääosin reippaasti töitä koko päivän. Yhden lavallisen kanto tiiliä sisältä, uunista purettuja. Minä rakensin "liukumäen" talon nurkkalaudoista ja sitä pitkin tuli tiiliä alas aika vauhdilla. Jore ja Antsu kävi muutaman tunnin Nivalasta palatessa auttaa. Irrottelivat malliksi ja mallikkaasti muutamat ikkunanpielilaudotukset ulkopuolelta. Koko setti lähti ehyenä kaikista kolmesta, jotka ehtivät irrottaa. Oli ne pojat kaverina "tiiliketjussaki". Molemmat piiput sain purettua yläkerran osalta melkein lattiaan asti. Turvallisuusriski kaatumisesta on pienempi jo huomattavasti. Isompi piippu meinas heilua niin että välillä hirvitti...
Nii, ja sainhan irrotettua pari pikkuikkunaaki ylhäältä. Toisesta särky lasiruutu jo enneku kerkesin kunnolla vääntääkkään...
Lainhuuto oli kunnossa Luolan myyjillä, tarkistin sen menneellä viikolla. Purkamislupahakemus lähti äsken sähköpostilla Sieviin. Huomenna käyn Nissanilla (joka muuten on taas kunnossa) töiden jälkeen hakemassa kerrostalotyömaalta isän "jemmaamia" trukkilavoja hakemassa. Puolet tulee huomenna ja puolet ylihuomenna!
Kyllä tämä projekti on vauhdissa jo, omat nosturit ja kaikki...

29.4.2007
Eilen käytiin Juhan kans purkamassa Luolaa. Kovasti saatiin aikaan: yläkerta on purettu sisältäosin lähes kokonaan. Oikeanpuoleiset kamarit ovat lattian purkua vaille, vasemmissa vielä tyhjentämistä ja hieman pahvien repimistä. Kyllä se on mahtava, ku ei tarvi olla yksinään purkamassa.
Yläkerran "aulatila" pitäs tyhjentää irrotetusta roinasta. mm. ovia, ikkunoita ja muuta talletettavaa. Trukkilavoja joutuu viemään tiistaina jo kunnon kuorman, että saa alkaa jo tavaraa pakkaamaan niille kuljetusta oottamaan.
Juho kait alkaa jo piirtää ens viikolla meille taloa. Siksi mennään mittaamaan, että se saa sellaset mitat mitä se ensin tarvii.
Nettisivuja pitäs alkaa Annukan mielestä väsäämään. Saapa nähä, onko aikaa sitte, ku tosissaan alan niitä tekee.
Yritän ainaski...

4.5.2007
Yläkerran purkua jatkoin viime lauantaina ja vapunpäivänä. Lattiat on vasemman päätyn kamareista purettu. Oikean pään kamarien lattian purkamisessa on työtä. Ne on ponttilautaa ja pitkillä nauloilla kiinni. Pitää ne saaha kuiteski ehyenä talteen, vaikka työtä se teettää. Yläkerran aulasta nostelin lattioita kans pois, jotta imumiehet pääsee töihin joku päivä...
Yläkerran ikkunat, ovet ja muu tavara on kasattu eteiseen kuormausta oottamaan. Huomenna mennään Juhon kans mittailee rakennuksen korkeuksia. Juho kävi jo eka palaverin pitämässä meillä eilen. Lupakuvat alkaa tulemaan, kunhan saatas päätettyä muutamia asioita.
Nettisivuja olen värkänny pari päivää. Nyt on jo osoite valmiina ja sivustolla tulee eteen mun tekemä sivu. Ei ole vielä valmista, mutta kaikki aikanaan...

12.5.2007
Nettisivuja olen värkänny. Saispa kohta palvelimelle siirrettyä, nii saa ystävät ja sukulaiset ym. alkaa seurata projektia.
Käytiin Pulkkilassa kattoo keskiviikkona yhtä piharakennusehdokasta. Mukavanoloinen vanha Herra oli esittelemässä. Kaupat tehtiin. Rakennus on n. 70 neliöinen ja sopiva meille piharakennukseksi.
Tänä lauantaina oli nii heikko olo, että ei jaksanu aamulla lähtä purkuhommiin. Ens viikolla pitää tehdä töitä sitäkin enemmän...
Kävin sentään ajamassa Sisun taas kerran tonttitielle kiinni. Pitäs alkaa uskomaan jo, että se tie ei tosiaan märkänä kestä kuormuria. Toivottavasti ensi viikolla on jo kuivemmat ilmat, että tieki kuivuu ja Sievissä vois tehä ulkohommiaki
.

18.5 2007
Irrotin muutaman ikkunan ja siivoilin paikkoja, että kehtaa Annukan viedä huomenna työmaalle.
Uunin tiiliä irrottelin muutaman varvin ja yläkerran lattian sain purettua loppuun.
Huomenna tarkotus irrottaa loput ikkunat, jos sää sallii. Mitähän sitä vaimolle keksis..

.20.5.2007
Oltiin Annukan kans purkamassa eilinen päivä. Marianna ja Esko tulivat ystävällisesti muutamaksi yöksi meille ja hoitivat lapsia lauantaipäivän. Annukka pääsi testaa käsivarsiensa toimivuutta piipun tiilien irrotuksessa. Sattu vaan kaikista tiukin kohta piipussa, no sanottakoon, heikkovoimaisemmalle... Minä tyhjensin alakerran ison kamarin savesta, laudoista, sammalista ym. välipohjasta pudonneesta. 3 tuntia lapion kans heiluin ja pöly oli käsittämätön. Ikkunoita otin lisää irti,että ei pöly jää ihan kaikki leijumaan hengitettäväksi. Väliovien karmeja irrottelin, loput pois! Annukka alotti eteisen purkamisen listojen irrotuksella. Myös ulko-ovien yläikkunat otettiin jo pois. Eipä käynyt kalajoelta vielä imuautoyrittäjä kattomassa, vaikka aiko tulla. Liekö ukkoa kiinnostaa koko välipohjan tyhjennyshomma... Josko alkais hommamaan muutaman lapiomiehen kaveriksi- saa ilmoittautua!- ja heiluttas jokunen tunti nii homma ois siinä!? Törmäsin mielenkiintoiseen otukseen eilisen aikana. Talon ulkopuolella, seinähirren ja ikkunan pielilaudan välissä oli horroksessa lepakko. Pikkusen piti pahaa elämää, ku otin sen pois ja herättelin kesään 2007. Ei siivet oikeen toiminu, mutta kita oli sitäkin enemmän ammollaan...Vein sen kuvausten jälkeen navetan seinälle yhteen koloon ja sieltä se oli päivän aikana johonkin lähteny.

24.5.2007
Työnantajani Korsu Oy antoi mahdollisuuden olla koko viikon lomalla leipätöistä. Kiitos Eerolle...Purkaminen on edistynyt, vaikka yksin oon heilunu. Tilanne on nyt se, että alakerran oikeanpuoleiset kamarit on purettu sisältä ylhäältä alas lattioita myöten. Imuauton päätin jättää tilaamatta. Hintaa sille olisi tullut aika reilusti. Järkyttävät hinnat suhteessa työn määrään... Purin siis alakerran lattialankut pois. Sitten lattian eristeet maahan. Kova homma nykiä alimmaisena olevat laudat olkipatjan alta. Sitten välipohjan eristeet kattolautoineen alas. Kaikki eristeet mahtuu ryömintätilaan, joten alimmat seinähirret ja lattiahirret jää hyvin näkyville. Talon sisäosassa olevia perustuskiviä joutuu hiukan kaivelee, sitten ku niiden on vuoro siirtyä Paavolaan.
Seuraavaksi aion purkaa vasemman päätyn kamarit samaan vaiheeseen oikeanpuoleisten kans. Homma voi olla hiukan helpompi, toisesta kamaristahan on jo välipohja tullut alas. Tulisijojen purkamisen ajattelin jättää sikseen. Ne pystyy tekemään ihan lopuksi. Jos ne pysyy pystyssä siihen asti... Hiukan mietityttää ja hirvittää tuvan osan purkaminen. Kaikenlaista tavaraa on kerääntynyt siihen lattialle. Se notkuu aikalailla. Myös välipohja on osittain laho ja eilen tuuleskeli sisällä siihen malliin, että se natisi kovasti. Pitää varmaan pönkätä tilapäisesti sitä, etten saa kaikkea niskaani...
Tontilla ei ole juuri tapahtunut mitään tällä viikolla. Mitä nyt autoja hinattu välillä irti kuopista. Naapuritontilla on pohjatyöt jo hyvässä vauhdissa. Meillekki vesijohtoa kaivettu siinä samalla muutama metri. Kauhea määrä muovia sitä maahan upotetaan...
Kiimingistä pitää lähtä nyt hakemaan tiilimurskakuorma tien pohjaan. Meidän tonttitie on aika järkyttävässä kunnossa. Henkilöautolla ei ole mitään asiaa. Tien teko oli pettymys. Oletin urakoitsijan tietävän, kuinka paljon mursketta vaaditaan, että tie kestää. Eipä vaan kestä.
Vielä on pari päivää aikaa käydä purkuhommissa. Jotain pitäs aikaan saada ja kaverikin olis tarpeen ainaski yhden päivän. Ensi viikolla taas töihin. Lauantaisinkin alkaa olemaan jo ohjelmaa, joten mielenkiintoista nähdä, miten homma edistyy...

10.6.2007
Pitkiin aikoihin taas kirjottelen. Talon purku on edistynyt aika mukavasti. Alakerran kamareista on lattialankut ja kattolaudat purettu pois ja puhdistettu nauloista. Alapohjan eristeet on pudotettu ryömintätilaan. Lattian eristeiden alla olevat laudat on aika helppo nykkiä pois tukkikoukulla. Onneksi rakentajat ei oo hoksannu naulata niitä kannakerimoihinsa kiinni... Olis aika paljo kovempi homma. Alapohjasta ei vielä ole paljastunut mitään "vikoja". (tai huonoja ominaisuuksiahan ne vaan on...) Tuvan lattia on tosin vielä avaamatta. Kamareista on välipohjat myös purettu. Imuautoa en sitten tilannut ollenkaan. Olis tullu maksamaan liikaa, suhteessa työn hyödyllisyyteen. Aika helposti välipohjan eristeet ja laudat tulee hakkaamalla alas ja laudat pysyy ehjinä sekä jäävät alakerran lattianiskojen päälle. Välipohjan eristekerroskin mahtuu vielä ryömintätilaan. Kamareiden lattia- ja kattolaudat on tuotu jo tontille pressun ja peltien alle varastoon. Samoin talon lähes kaikki ikkunat ja ovet.
Eilen, lauantaina oli tosi tolkku toimintapäivä Sievissä. Lankomieheni Esko, Jalo ja Ollipekka oli mulla kaverina koko pitkän päivän. Talon lautarakenteinen eteinen sai kyytiä ja murentu ihan silmissä. Katolla, yläkerrassa ja alakerrassa, yksi mies jokaisessa kun heiluu, alkaa tapahtumaan. Välillä tuntu, etten ehi kuvia tarpeeksi ottaa...
Aika lujarakenteinen oli eteisen runko. Ei antautunut ees kuorma-auton nosturille. Moottorisahassa, sorkkaraudassa ja rautakangessa oli niin riskejä käsiä kiinni, että niillä se purettiin. Ehjinä otettiin kattolistat sisältä, lattialankut molemmista kerroksista, runkoparrut, portaat ja kattotiilet. Yllättävän paljon tiiliä tuli, vaikka pinta-ala eteisen katossa ei niin valtava ollut.
Voi kauhea sitä puutavararoskan ja panelinpätkän määrää, mikä kannettiin "polttopaikalle". Oli vaan metsäpalovaroitus voimassa nii ei voitu polttaa niitä samantien. Nyt siis talon kuisti/eteinen on muistona vain kuvissa ja mielessä. Merkkasin eteisen (lattian) kannakehirret siltä varalta, että niiden päälle tulee uusikin eteinen. Voi tosin olla, että se tehdään uusiksi alhaalta asti, tuleehan uusi eteinen n.0,5m leveämpi.
Niin, ja saihan talkoopojat vielä pakattua kamareista irrottelemani lattialankut, että saatiin ne tuotua pois. Muutakin tavaraa tuvan lattialta nakkelivat pihalle! Työpäivän tavoitteeksi asetin aamulla vain eteisen purkamisen, joten tulostavoite ylitettiin kirkkaasti.

Mielenkiintoinen yksityiskohta tuli esille. Tuvanpuolen ulko-oven kohdalla on ollut joskus ikkuna. Onkohan talon sisälle ollut joskus ainoastaan yksi ulko-ovi? Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että ikkuna on ollut paljon pienempi, kuin nykyiset ikkunat. Onkohan ikkunoita uusittaessa 1910 tai 1920 luvulla suurennettu niitä alkuperäisestä? Tämäntyyppisissä taloissa näkee kyllä joskus pienempiäkin ikkunoita. No, onneksi ikkunoita ei ole uusittu uudestaan 1970-1980 luvulla uudestaan. Voitte varmaan kuvitella lopputuloksen... Valtavasti lasipintaa...
Selvästi tuli esille myös eteisen katon ja ison kattolappeen välinen sauma. (jiiri, rontti...) Niistähän on tullut vettä läpi, melkein alas asti. Ylimmät hirret niistä kohdista on lahonneet aika pahasti. Eteisen vasemmalla puolella on ilmeisesti aiemminkin lahoja korvattu hirrenpätkillä. Onneksi salvosten kohdat ei ole pahimmassa paikassa. Muutama seinän sisään menevä hirren pää koko talossa (esim. välipohjapalkit) on lahonneet irti. Porrasaukolle suunniteltiin paikka juuri tällaiselle kohdalle.
Kattotiilet olivat hyväkuntoisia. Niitä tulee isolta katoltakin alas aikanaan mojova määrä. Mietin sementtitiilien kohtaloa. Uuteen taloon on suunnitteilla konesaumattu peltikatto, joten en tiiliä tarvi ainakaan taloon. Kuitenkin houkuttelis niitä johonkin itselle käyttää, kuuluuhan ne sentään meidän alkuperäiseen taloon...
Seuraavana purkuvuorossa olis tuvan lattia ja välipohja, purkaminen kamareiden tavoin. Välipohja hieman hirvittää, mutta eiköhän sekin tule alas hallitusti sitten kun ei ole alakerrassa "varottavaa"enää. Lapiohommia joutuu tekemään eristeen kanssa jonkun verran, että saa ylhäältä painoa pois.

Tontilla alkaa talon pohjatyöt ensi viikolla. Kovin hurjaa vauhtia ei pidetä niiden kanssa. Iltapainotteista voi se työ olla. Sivutoimisella kaivuriurakoitsijalla (vai liekö päätoiminen?) kun on muutakin tekemistä näin kesäaikaan. Rakennuslupakuvat on edistyny tällä välin, siinä sivussa. Talon kuvat on fiksaamista, mittojen tarkistelua, ym. viilaamista vaille valmiina. Piharakennus on myös suunniteltu ja piirretty lähes kokonaan. Suunnittelijankin ajankäyttö on näköjään rajallista. Vai liekö priorisointiongelmia...? Kesäkuun loppuun mennessä olis tarkoitus kuitenkin saada kuvat valmiiksi.
Nettisivuston fiksaaminen on ollut kans mielessä. Heittäkääpä rohkeasti palautetta sivujen toimivuudesta. Miten asiallisesti kuvat löytyy, toimiiko päiväkirja, mikä voisi toimia toisin tai paremmin? Taitojeni ja aikani rajoissa satsaan myös tähän "ruututyöhön".
Myös toiveita sivujen sisällöstä voi esittää!

23.6.2007
Juhannus. Muuttokiireitä. Siinäpä tämän hetken tunnelmat... Tosiaan, muutto painaa päälle. Muutamme Paavolan kylälle "väliaikaiseen" asuntoon. Asunnossa olen käyny tekemässä "remonttia". Uusi keittiö on tehty ja on kohta valmis. Ensi viikolla pitäs kaikki kamat roudata pois nykysestä asunnosta. Laatikkotavaraa on jo aika paljo menny, mutta vielä on jäljellä, paljon...
Taloprojektin kimpussa en ole joutanu olla. Tontille olen kuiteski hakenut viemäri-, salaoja- ja sadevesitarvikkeet jo valmiiksi. Korkoja käytiin Juhon kans mittaamassa yhtenä sateisena iltana. Upen kans käytiin Vöyrissä purkaa niiden talo matalaksi. Mulle se oli lähinnä "opintopäivä", että voi ne hirret olla tiukassakin. Ihan mukava oli käydä. Näkipähän ainaski paikan, millasella talo on ollut. Ja jonkunlainen mielikuva siitä, minkälainen naapuritalo on tulossa...
Pari viikkoa pitäs vielä töissä käydä ennen varsinaista kesälomaa. Saatas tää muutto alta pois joutuin ja sitte pääsis, heti kesäloman alusta asti rakennusten purku- ja siirtotyöhön käsiksi. Eilen illalla Annukan kans suunniteltiin, että jos ottas tavotteeksi tälle kesälle saada talon hirsikehikko vain pystyyn ja edes tilapäinen katto ensi talveksi päälle. Saunarakennuksen vois tehdä ennen taloa jotensakin valmiiksi. Sais ensikesän Juhannussaunan jo omassa saunassa... Hyvä olis saada työmaalle myös jonkinlainen taukotila ja työkaluvarasto. Siinähän ne olis, kaikki samassa rakennuksessa.
Hiukan meinaa väsymys painaa päälle. Tää muuttohomma ja asunnon remontti meinaa ottaa "ylimääräsenä" työnä voimille.
No, iso helpotus on viikon päässä, paitsi Annukalla. Sehän se joutuu tavaroille etsimään paikkansa uudessa asunnossa...
Projektimme kotisivut ovat veitsenterällä kans. Otamme uuden laajakaistaliittymän toiselta operaattorilta uuteen osoitteeseen ja sivusto siirtyy toiselle palvelimelle. Sivusto voi olla kuun vaihteessa väliaikaisesti pois toiminnasta muutaman viikonkin ja osoite vaihtuu. Laitan linkin uuteen osoitteeseen nykyisestä osoitteesta, joten päivittäkääpä sitten selaimenne suosikkeihin uusi osoite... Informoin asiasta myöhemmin lisää!

6.7.2007
Tontin pohjatyöt käynnistyivät ankarassa helteessä.
Tiistaiaamuna serkkupoikani Tero ajoi kalustonsa Vanha-ahon kankaalle. Aloitettiin vesijohdon kaivuulla. Meidän ja naapurin rajalla olevaan haaraan oli jo liitetty 35m vesijohtoputkea. Se kaivettiin maahan ja putken päähän vesiyhtiön "ammattimies" kävi tökkäämässä sulkuventtiilin. Sopivalle paikalle sattui sulku. Talon eteläpäätyyn, tarpeeksi kauas tulevasta seinän paikasta. Sulusta jatkettiin vesijohtoa etiäpäin 40m pihan läpi talousrakennuksen keskiosaan. Vesijohto tuli n. 2,3m:n syvyyteen ja se eristettiin pihan kohdalta.
Sitten vuorossa oli sähkö- ja puhelinkaapeli. Jakokaapilta matkaa piharakennuksen seinustalle tulevaan keskukseen on n. 100m. Kaapeli, joka oli tosi isoa, riitti hyvin perille. Puhelinkaapeli sen sijaan jouduttiin jatkamaan. Likimain 50m:n kohdalle tuli jatkos. Nopeaa toimintaa oli puhelinasentajalla. 3 tuntia soitosta oli jo paikalla... No, sitten myöhemmin puhelinkaapeli vedettiin sähkökeskuksen kautta taloon asti. Vesijohdon sulkuventtiilistä eteenpäin kaapelit vedettiin vesijohtokaivantoon n. 1m:n syvyyteen. Juhana ja Jeremias olivat apuna sähkökaapelin merkkinauhan asettelussa, joka sekin meinasi loppua pahassa vaiheessa. Kaapelien kans samaan kaivantoon laitoin piharakennuksen tekniseen tilaan menemään 4kpl tyhjää putkea. Putkien halkaisijat 100-150mm. Kaiken varalta, jos sattuu joskus olemaan tarvetta vetää esim. lämpökanaalit autotalliin yms. Ei ole mitään suunnitteilla vielä, mutta onpahan jotain varalta, ettei tarvi sokkelin alta sitte joskus kaivella. Siinäpä oli ensimmäisen kaivuupäivän työt. Siinä sivussa tietenkin hommailin kaikenlaista, tavaroiden hakemisesta puhelimessa puhumiseen. Kuviakin räpsin... Annukka hoiteli mallikkaasti syöntipuolen. Työmiesten aikataulun tarkkuuden varmaan arvaattekin...
Keskiviikkona alkoi tulemaan jo siistimpää jälkeä aikaan. Talon ja pihamökin pohja kuorittiin kuntasta ja liioista kivistä. Ennestään tontilla oli jo pari kantoläjää ja koko rytöläjän Tero siirteli pois häiritsemästä. Kyllä näytti jo rohkasevalta maisemat vähän aikaa. Päivä meni nopeasti. "Puhtaan pöydän" ääressä suunnitellessa meni aikaa kuitenkin suht paljon. Tilasin salaojasoraa ja hiekkaa tulevia töitä varten ja ne toimitettiin hyvällä aikataululla. Juhon kans mittailtiin kellarin paikkaa iltamyöhään. Ei oikein onnistunut väsyneenä, joten luovutettiin... Pikkuveli Lasse teki ja toimitti tontille sähkökeskuksen väliaikaisen telineen.
Torstaiaamuna meille tuleva runkovesijohto kytkettiin toimintaan. Tero oli kaivamassa sen homman. Minä hommailin tavaraa tontille. Keskukselta taloon menevä sähkönsyöttökaapeli piti hakea Raahesta. Teron vapauduttua vesijohtohommista alettiin siirtelee kiviä meidän tontille tiemme varresta. Tarkoituksemme on tehdä luonnonkivistä penger talon ympärille. Talo tulee rinteeseen, jonka alimman ja ylimmän nurkan korkeusero on hieman yli metrin. Viitisen metriä talon seinästä tulee tuo penger. Talon pohjamaat tasataan ja tiivistetään sitten noiden kivien "sisään". Sisun lava kesti hyvin kivien lastauksen ja kippaamisen. Suurimmat kivet olivat n. 1,5m moneen suuntaan. Tero on nuoresta iästään huolimatta ammattimies kaivurin käsittelyssä ja varoi pudottamasta ja pyöräyttämästä kiviä lavalle. Kellarin monttu löysi paikkansa ja kaivettiin. (Kiitos Terolle viisaasta ajatuksesta ja maalaisjärjen käytöstä suunnittelun suhteen.) Viemäriputken kaivanto kaivettiin ja putkea aseteltiin alustavasti paikoilleen. Tarkistuskaivot myös laitettiin. Maadoituskaapeli muistettiin nyt laittaa maahan. Tarkoitus oli vesijohtokaivantoon se laittaa, mutta pääsi unohtumaan...
Perjantaina jatkettiin viemärin laittamista. Kaadot säädettiin kohdalleen ja vesi virtaa! (Vesiyhtiön "ammattilainen" kävi laittamassa väliaikaisen vesimittarin meille.) Viemäri eristettiin styoksillä ympäriinsä. Hiekalla peitettiin putki piiloon, hiekka tasattiin ja seuraavaksi lämpökanaalit. Nuo ihanat, huonosti sujuvat kapistukset. Edellisenä iltana Lassen kans vedeltiin ne kiepistä suoristumaan. Oli viisas homma ja hoksaus Terolta. Ihmeen iisisti ne totteli, eikä panneet hanttiin monttuun joutumisessa. Kanaaliputkia on 4kpl. Lämmitysputket 2kpl, kuuma käyttövesi ja kuuman käyttöveden kierto. Kaikki erillisiä, uretaanieristettyjä muoviputkia. Samaan nippuun laitettiin myös kylmän veden putki. Oli siinä putkipatteristolla leveyttä. Mukavan näkönen kuvissa, ku särmästi laittaa... Putkien rinnalle vielä taloon sähkönsyöttö ja puhelinkaapeli. Tuumaustauko, että kaikki varmasti on. Hiekkaa päälle ja rakennusten väliselle osalle eristeeksi styroksilevy ja monttu täyteen. Koko komeus tulee sisään taloon kellaritilan kohdalle.
Taas on saman näkönen tontti, paitsi putkia tulee ylös sieltätäältä. Turhaa hommaa ensin päivän kaivaa ja sitte toisen päivän peittää...:) Ville-poika kävi kytkemässä sähkökeskuksen. Sähköyhtiön asentaja tulee alkuviikosta laittaa sähkömittarin paikoilleen. Työmaalla on kohta mahdollisuudet jotain tehä. Sähköä ja vettä tulee perille asti.
Mikäpäs tässä on kesälomaa alotella. Tämän viikon sain olla "ylimääräisellä" vapaalla. Työtilanne salli ja esimiehelle anomus kelpasi nii mikäjottei tämä menee.
Ensi viikolla ehkä pari päivää jatketaan tonttihommia. Ajateltiin pengerkivet asetella ja viimeistellä rakennusten paikat ja kaivantojen kohdat metsässä. Sitten tulee pohjatöihin pikku tauko. Sillävälin aion saada rakennusten purkutöitä edistettyä, kellarin muurattua, tarvittavaa tavaraa hankittua valmiiksi, ehkä jonkunlaisen hillareissun tehtyä ja eiköhän sitä jotain aina keksi.
Huomenna on ainaski isot kemut. Vanhempieni yhteiset viisikymppiset...

9.7.2007
Nyt on juhlat juhlittu. Arki koitti taas. Tontille saimme sähkömittarin tänä aamuna. Tero tuli asettelemaan pengerkivet paikoilleen. Aika hienon näkönen lopputulos varmaan tulee olemaan... Loppupäivän kaivurilla tasoteltiin vesijohtokaivantoa metsässä. Siistipä Tero rakennusten ulkopuolelta maata pikkusen tasasemmaksi. Vastaavan mestarin/valvojan/työnjohtajan sain kysyttyä tänään. Kokenut rakennusalan ammattilainen hyppää remmiin ja tänä iltana käymme kattomassa jo työmaata. Rakennuslupaa pitää alkaa edistää nyt, ku näyttää ilmojenhaltija suovan sadetta taivaalta. Toivottavasti ei sentään koko viikkoa...
Juho piirtelee vielä rakennusten lupakuvia ja sinne aion mennä kattelee illalla kans. Jospa saatas neki tällä viikolla jo tulostettua. Nettiyhteyttä olen jo odotellut kovasti, että sais sivut palvelimelle. Käyttäjät ovat jo ihmetelleet sivujen toimimattomuutta. Asennusajat ovat kuitenkin aika pitkiä, mutta eiköhän tämä tästä. Uusi osoite on www.poyskonluola.net.

13.7.2007
Sivut on ladattu uudelle palvelimelle. Toimii entisenlaisena, mutta muutoksia on tulossa mm. kuvagalleriaan. Ajan kanssa tutustun myös uuden palvelimen suomiin mahdollisuuksiin ainakin blokin ja vieraskirjan osalta. Muutoksia on siis odotettavissa...
Projektista uusimmat tiedot kerron nyt samantien. Rakennuslupakuvat on toimitettu rakennusvalvontaan. Hakemus on jätetty ja ensi viikolla toimitan puuttuvat kuvat ja muut tiedot. (ainahan niistä kuitenki jotain puuttuu) Tontilla on tapahtunut. Pengerkivet on aseteltu paikoilleen. Sievissä käytiin Lassen kans purkamassa pari päivää. Ei ole enää paljo muuta ku vesikaton purku. Sitte pääsee koneella hirsikehikon kimppuun. Ensi viikolla käydään hakemassa porakiviä tulevan piharakennuksen perustukseksi. Satuin saamaan sopivan määrän, kylläkin hyvään hintaan. Kesälomaa on vielä edessä. Aion ensi viikolla käydä jo alottelemassa Pulkkilassa pihamökin purkua. Se on joutuisampi homma, ku talon purku. Ei ole niin paljon talteenotettavaa ja rakennuskin on pienempi. Jahka käsi paranee nii hommat taas joutuu. Nii, tosiaan Sievissä nojailin suuren naulan päälle liian rankasti. Vaikka naula oli tylsä, upposi se vasempaan kämmeneen liki neljän sentin verran...Johonkin luuhun tai jänteeseen sen meno pysähtyi. Jomottaa vielä siihen malliin...Toivottavasti haava paranee eikä ala mätänee!

20.7.2007
Päärakennuksen purku on edennyt. Maiju, Ollipekka ja Esko olivat tiistaipäivän purkamassa vesikattoa. Nelisentuhatta kattotiiltä tuli ränniä pitkin alas. Eki teki katolla kovimman homman. Takemman lappeen tiilet piti kantaa etulappeelle. Mukavasti sujui päivä reippaiden talkoolaisten kans. Maijullaki varmasti näpeissä tuntu tiilien koppaamisen jälkeen. Päivän aikana Ollipekka putsaili tuvan lattialta loput laudat pois ja reviskeli seiniltäki levyjä... Yhdessä päivässä saatiin paljo näkyvää aikaan. Tiililavat jäi oottelee pihalle noutamista. Keskiviikkona Anttoni lähti kaveriksi hakemaan tiilikuormaa. Navettaan varastoidut kattotiilet, jotka on purettu pihassa olleesta toisesta rakennuksesta, saivat kyytiä Jeremiaksen ja Antsun käsissä. Pari tolkkua lavallista lisää tiiliä ja kuorma oli valmis... Painoa oli aika paljon, 6 isoa, korkeaa lavaa tiiliä.
Kyllä nosturilla nosteltaessa kaveri on tarpeen. Huomattavasti nopeampaa on , ku ei tarvi ite juosta joka paikkaan.
Mietin tiilien kohtaloa! Uusiin rakennuksiin on suunniteltu konesaumattu peltikatto. Vanhat sementtitiilet ovat kuitenki tosi hyvässä kunnossa. Putsaus ja maalaus niille, ja taas on hyvä katto kymmeniksi vuosiksi. Tiiliä on kuitenkin vain parinsadan neliön verran, joten toiseen rakennukseen joutus ostamaan samanlaisia tiiliä jostain. Lisäksi katon paino hirvittää. Jos joku sattus sopivasti maksamaan vanhoista tiilistä, saattasin luopua niistä... Hukkaan en aio laittaa. Voihan niitä käyttää mahdollisissa tulevissa projekteissa.
Torstaina lähettiin taas Sieviin. Antsu ja Jerkku oli mukana. Siivoiltiin pihaa, raivattiin pusikoita ja läjättiin puutavaraa lavoille. Ensi viikolla olis tarkoitus saada hirsikehikon purkaja paikalle ja koneet vaatii tilaa ympärilleen. Pihalla on tilaa kyllä hirsiä levitellä, mutta koneella ei pääse talon takapuolelle, joka voi hankaloittaa hommaa. No, jospa saatas kuitenki talo matalaksi ja hirret ja kivet Paavolaan.

22.7.2007
Hirsien merkkaus suurelta osin tehty. Seinien hirret käytiin Juhon kans merkkaamassa eilen. Ei tullut laskettua merkkauslappuja, mutta arvatenkin reilu 500 kpl niitä jo naulattiin. Seinistä olin piirrellyt "naamakuvat" valmiiksi.
Joka seinä on merkattu eri kirjaintunnuksella. Pohjakuvaan merkkasin kirjaintunnuksen lisäksi nuolella puolen, josta naamakuva on piirretty. Naamakuviin kirjottelin ennen merkkausta joka hirren tunnuksen erikseen ja mihin päähän merkki on laitettu. Pääosin laput on hirren vasemmassa päässä. Hirsien numerointi lähtee alimmasta ylöspäin. (1-36) Esim. pitkällä sivulla on seitsemännessä hirsivarvissa seitsemän hirttä peräkkäin. Nämä tunnukset lähtevät vasemmasta päästä. (1-7) Näillä tiedoilla saadaan tunnus. Esim. A-7-5. Seinä A:n 7.varvin hirsi, joka on viides vasemmalta. Paikka käy lisäksi ilmi piiretelemistäni naamakuvista. Joka hirren tunnus on myös merkattu tähän "karttakuvaan", kuten myös pitkien hirsien liitoskohdat! Lisäksi tulevaisuuden hirrenkantajia helpottaa tunnuksissa käytetyt eri väriset tussit. Tunnuksen väri kertoo jo jokaiselle suunnan, mihin hirsi on menossa. Ja sitten, kun se lappu on aina vasemmassa päässä, eipä ole epäselvää hirren asennossa enää... Näillä merkinnöillä pitäs hirret saada paikoilleen sitten. Luulen, että kahdella 2,5 tuuman naulalla kiinnitetyt vanerilaput pysyy loppuun asti. Senhän sitten näkee...
Vielä on merkkaamista. Päätykolmioiden hirsiä ei voitu merkata vielä. Lätkä sitten niihin, ku tulevat alas. Palkit, ala-, väli- ja yläpohjassa ovat vielä merkkejä vailla. Suunnitelma merkeistä on jo valmiina, mutta aika loppui kesken eilen. Tiistaina ehkä tulee jo nosturi taloa purkamaan, joten maanantaina pitäs vielä merkkailla... Jännittää jo hirsikehikon purku. On se sen varran lohduton näky sitte, ku hirret on maassa... :(

29.7.2007
Sievissä talo odottaa hirsien nostelijaa. Ensi viikon keskiviikkona näillä näkymin talo menee matalaksi. Tällä viikolla sain raahattua Raahesta piharakennuksen kivijalan tontille. Kivet ovat vuonna 2005 Raahessa palaneen Roihun talon kivijalasta. Tosi komeita kiviä ja riittävästi meidän piharakennuksen alle. Pulkkilassa tulevan piharakennuksen purkaminen on aloitettu. Juhanan kans käytiin yks päivä purkamassa. Yhden huoneen (lähes puoletkoko rakennuksesta) seinät purettiin hirrelle, lattian purkua aloteltiin ja puustoa raivattiin seinien viereltä. Maken kans saatiin jo enemmän aikaan. Yhden päivän savotta oli tyhjentää huoneista kaikki kalusteet, loput seinähirret esille, lattialankut nippuun, ikkunat ja ovet pois ja eteinen nurin. Mahtavaa lattialankkua löytyi kuitulevyjen ja huovan alta. Sitä aitoa, toisesta päästä kapeampaa, paksua ja toisiinsa lujasti tapitettua punaista puuta. Johonkin talon huoneeseen saadaan siitä komea lattia. Myöhemmin rakennetussa rakennuksen toisessa päässä oli paksua ja leveää pontattua lankkua. Myös siitä saadaan talon johonkin huoneeseen erinomainen lattia. Juhanan kans tapettiin muurahaisia yhdestä huoneen nurkasta. Yhden hirren olivat syöneet kodikseen n.metrin matkalta. Onneksi pesiä ei löytynyt rakennuksesta enempää. Tuo ainoa pesäkin oli semmosessa paikassa, että ei haittaa yhtään. Pitää yrittää tuoda mahdollisimman vähän niitä elukoita Paavolaan. Senverran terävän näköset piikit oli niillä,että hirsitaloista tykätään tosissaan...
Eteisen purkamisessa käytettiin Nissanin voimaa hyödyksi. Voima meinasi loppua kesken. Menetelmä on naapurin isännän hyväksi kokema...
Seuraavaksi, jahka meidän automme saadaan toimintakuntoon ja katsastettua, Pulkkilassa pitäs välipohjat pudottaa alas. Vesikatto odottaa purkua ja sitten on jo vuorossa hirsien merkkaus. Ensi viikoksi tarvisin joksiki päiväksi kaverin. Turvallisuuden takia en lähe yksin "rimpuiluhommiin"! Jospa joku ilmoittautus kaveriksi...!
Tontilla olemme koko porukalla käyneet huussia maalamassa. Pari koepurkkia ostin. Saadaan jo vähän alkaa tulevaa talon väriä kuvittelee. Se tärkein rakennus on jo toimintakunnossa tontilla. Huussi on tehty kokonaan purkupuutavarasta. Kuvia laittelen sitten, ku se on kokonaan maalattu..

12.8.2007.
Paluu työelämään. Eka työviikko on jo takana. Hieman väsyneissä merkeissä projektimme edennyt. Viimeinen lomaviikonloppu meni Kilpisjärven ja Tromssan reissulla. Pientä matka/lomaväsymystä oli havaittavissa vielä torstainakin. Mustikka-aikakin on just päällä, joten tontilla ei ole tapahtunut juuri mitään. No, saatiinhan sentään Sievistä talon hirret tontille viimeisellä lomaviikolla. Siellä ne pressujen alla odottaa, kunhan saadaan pohjatyöt loppuun ja perustuskivet haalattua Sievistä paikoilleen. Ihan mukava fiilis tuli jo, ku purettiin hirsikuormaa "kotipihalle"! Purkamisesta sen verran, että löyhässä oli hirret. Ylimmät ja alimmat hirret oli naulattu salvoksista, joten ne meinas laittaa hanttiin. Muutamia meni poikkikin... On se tosiaan lohduton näky, ku talo on levällään pihalla. Ei itku ollu kaukana...:) Silti, vaikka tietää sen, että kohta pääsee rakentamaan, ei tarvi purkaa enää.
Eilen, lauantaina kävin porailee salaojakaivoihin putkien reiät valmiiksi. Kellarin tekoa pitäs ens viikolla alotella. Toivottavasti helteet hieman hellittää, tämä viikko on ollut aika tukala. Saunan lattian laattoja, -jos niitä edes laitetaan- ollaan Annukan kans mietitty. Satuttiin törmäämään yhteen varaston tyhjennykseen... Tässä vaiheessa ei oo vielä laatottaminen ajankohtasta, mutta voihan niitä valmiiksi jo ostaa, jos sattuu sopivaa olemaan
Rakennuslupapaperit tuli postissa viime viikolla. Ei mitään ihme-ehtoja minun silmiini sattunut lapuista. Leimat oli kuviin ainaski lyöty. Täytyy tutustua vielä tarkemmin niihinkin ja aloituskokousta alkaa miettii. Kuvagalleriaa päivittelen, kunhan saan ohjelman toimimaan.
Elämä siis palautuu arkiuomiinsa pikkuhiljaa. koululaiset alottaa huomenna taas koulunsa. Illat alkaa pimenee ja työelämässä odottaa uudet haasteet, jahka asiat selviää siihen pisteeseen. Hyvää loppukesän jatkoa lueskelijoille.

7.9.2007
Illat pimenee. Tällä ja viime viikolla oli jo virtaa jotain tehdä. Rankkaa oli palata kesäloman jälkeen töihin. Uusiin työtehtäviin siirryin muutama viikko sitten. Tontilla on tapahtunut jotain pientä. Talon alle tuleva kellari on muurattu harkoista lähes valmiiksi. Alku meinas olla hidasta, tein hommaa käsin. Sitte tuli viisas mies käymään hommaa kattoo ja kysy, että mikset hae laastikelkkaa? No hainhan minä sellasen lainaan ja homma alko joutumaan. Yhtenä iltana Annukka oli kantamassa harkkoja valmiiksi montun laidalle. Juhana ja Jeremias ovat vuorotellen olleet mun kaverina. Kyllä niistä apua kovasti on , jos saavat vaan tekemisen "raivon" päälle. Kellarin lattia on myös jo valettu. Pintavalua odottaa vielä. On se käsittämättömän häviävää tavaraa tuo kuivabetoni. 1000 kg säkistä tulee 600 litraa valmista massaa. 1500 kg lapioin myllyyn viime lauantaina ja homma jäi kesken.
Huomenna on Paavolassa markkinapäivä. Suunnittelin, että lähden väenpaljoutta pakoon ja haen Sievistä vielä loput hirret, laudat, tiilet ym. mitä kuormaan nyt mahtuu. Olis talkooapuaki huomiselle, ettei sairaana tarvis kovasti ite heilua. Samalla vois merkata porakivet ja hommata sinne kaivuria jollekin päivälle ennen talvea. Tontilla jatkuu pohjatyöt heti, kunhan meidän kaivurisankari saa puintityöt loppuun.Syksyn keleistä riippuu, miten pitkälle taloa saadaan tehtyä ennen talvea.
Laitettiin muuten Urpon kans meidän tielle lukittu puomi. Monenlaista kulkijaa siellä on ollut, joten päätettiin vähän hillitä liikennettä. Aina saa tulla tontille käymään ja juttelee, jotain voi siinä samalla tehdäkin... Jos puomi on auki, jommallakummalla tontilla on väkeä!

26.9.2007
Kirjottelempa jotain taas... Hommat etenee tontilla taas. Talon ja saunarakennuksen pohjatäytöt on tehty. Viime perjantaina sain vapaapäivän palkkatöistä ja Tero tuli kaivurin kans heilumaan kankaalle. Maatilanisäntäkaverini Väinö tuli valtroineen ja tuhteineen talkoisiin perjantaiaamuksi. Kyllä oli reipasta hommaa pohjan täyttö. Tehtiin tulevan talon takapihalle, korkeimpaan kohtaan monttu, josta ajettiin kangasmaata talon paikalle. Maata tuli penkaksi pohjan reunoille n.5 metrin leveydeltä ja parhaillaan 1,5m paksusti. Aika monta kuormaa sai traktorimies ajella... Lisäksi ajettiin talon alle tulevaan kohtaan samaa maata. Salaojitus laitettiin samalla siten, että se jää hiekkakerroksen alle. Suodatinkangas levitettiin kangasmaan päälle. Anturan ja sokkelin kohdalle jäänyt "kouru" täytettiin hiekalla. Koko komeutta tiivistelin sen minkä ehdin täytön aikana kerroksittain. Hiekka tiivistettiin erityisen hyvin. Kolmena-neljänä kerroksena ajelin lätkällä. Kyllä näyttää korkealta talon paikka. Kellari ei näytä enää olevan ylhäällä ja tänään muurailin viimeisen varvin loput harkot paikoilleen. Lätkätyn hiekan päälle alottelin jo uunin/hellan/peltikuoriuunin/takan/piipunpaikkaa. Harkoista olis tarkotus muurata reunat, täyttää sisusta hiekalla/soralla/murskeella ym ja valaa kunnon kakku päälle.
Piharakennuksen täyttö tuli siinä ohimennen tehtyä sinnepäin. Kunhan murskekuorma tulee huomenna, aletaan anturaa tekemään siitä ja nostellaan porakiviä paikoilleen. Se voi olla aika säätämistä,koska kiviä ei ole merkattu mitenkään kun ne ovat toisesta talosta toinen mies nostellut...
Kuvittelin rakennustenpaikkojen täyttöhommia suuremmiksi, mutta yllättävän äkkiä ne tuli tehtyä. Ei haittaa, vaikka joskus tekee nopeampaa kun haaveilee. Sievissä kävin eilenillalla keikan Juhanan kans. Kaivurimies, "naapurin" Heikki kävi kattomassa, josko sais lähipäivinä kivet nostella pois maasta. Menin merkkailee niitä sinne ja Heikki tuli ja meinas, että "eikai me hyvää aikaa tuhlata enempää. Minä haen kaivurin tuosta 50 metrin päästä ja nostellaan kivet ylös." Eihän siinä Pöyskön pojan auttanu haaveilla enää. Just kerettiin mitata kivijalka Juhanan kans, ku kaivuri rullasi paikalle. Heikki nosteli kivet pinoon ja minä juoksin sitä mukaa hiki päässä maalipurkin, paperin ja kynän kans ja merkkailin kivet. Siellä ne nyt odottaa kyytiä Paavolaan. Ehkä lauantaina heitän keikan taas sinnepäin ja haen tavaraa pois. Sais vaan toisenkin nosturiauton liikkeelle...
Puita menee nurin vielä meidän tontilta. Parin kuukauden päästä meille tulee kenttäsirkkeli pihalle ja saadaan tukkeja pienemmäksi. Ajattelin kaataa suuria kuusia rakennusten läheltä ja sahauttaa niistä rakennustarpeita itselle. Ulkovuorilautaa niistä ainakin tulee. Mäntytukkeja on jo kaadettuna.
Pikku takaisku sattui viime pyhänä. Meidän Hannes opetteli ottaa kuvia meidän kameralla. Nuo digivehkeet ei tykkää näköjään 2-vuotiaan otteista,koska ei ole sen jälkeen ottanu ku mustia kuvia.
Jostain pitäs kaivaa rahat uuteen kameraan, sen verran tärkeä kapistus se on meidän rakennusprojektissakin. Lukijat, joita projektikuvamme kiinnostaa, lahjoituksia otetaan vastaan. Tilinumeron voin lähettää vaikka tekstiviestillä...
Kovasti odotan jo, että pääsee hirsikehikon pystytyshommiin. Voi olla, että talvellakin sitä hommaa teen. Tietenkin paljon keleistä riippuu, mutta nyt tuntuu,että sateet sais jo riittää. Pikku pakkasta ku tulis nii mukava olis hirsien kanssa heilua...
Kirjoitelkaapa vieraskirjaan ja lähettäkää kommentteja meille. Mukava lukea vieraskirjasta, miten tiheään seuraatte sivuja. Sähköpostikin toimii...

15.10.2007
Nonii...taas vaihteeksi kirjottelen. Viime viikon lopulla, perustustöitä aloitellessa, hokasin, ettei hommia voi aloittaa jos ei ole kameraa käytössä! Jalo-toveri ystävällisesti lupasi Ouluun mennessä hakea mulle semmosen, että saadaan talohommia jatkettua. No, toihan se uuen kanonin, jonka kuvan laatua saatte arvioida perustus-kuvagalleriasta eteenpäin.(mikäli Hannes tai joku muu tenavista älyää pysyä erossa kamerasta jonkin aikaa!)
Kuvan laatu on aikalailla parempi "oikeasti", ku nuo gallerian kuvat on nii pieniä kooltaan...
Tosiaan rakennusten perustushommat saatiin aluilleen viime torstaina. Talon murskeanturan teolla aloitettiin. Anturan paikka oli merkattuna kepeillä, ei muuta ku kuokkimaan tavaraa siihen. Kalliomursketta laitettiin n.20 cm kerros. Paikoitellen sitä tuli enemmän ja vähemmän. Antura lätkättiin suunnilleen vaakasuoraan. Murskeen päälle aseteltiin perustuskivet. Kivet olivat tosi eri mallisia. Varsinkin alapuolelta ne oli ilmeisesti muotoiltu entiseen talon paikkaan. Talohan oli melkoisen kiviraunion päällä entisessä paikassa. Lätkättyä mursketta oli "mukava" lapioida tarpeentullen pois kivien alta. Lisäksi kivien korkeus vaihteli n.50mm molempiin suuntiin.
Mukavan kokoisia kivenmurikoita ne tosiaan ovat. Painavin kivi punnittiin yli 1700 kg:n painoiseksi. Suurimmat ovat talon etuseinällä. Tarkkaa pituutta en ole vielä mitannut, mutta jonnekkin 270-290cm:n välille se menee. Hyvin Teron vehkeet kuitenkin kesti, vaikka kyllä koneen nostokyky oli käytössä kaikkia paukkuja myöten.
Talon perustus oli torstai-iltana valmis paria kiveä vaille. Yhden kiven jouduin sahaamaan poikki. Uuteen taloon tulee kellari, jonka yksi seinä tulee sen verran lähelle etuseinää, että alkuperäinen kivi ei siihen mahtunut. Ei muuta, kun liian leveä kivi poikki ja kapeampi jatkoksi sille. Onneksi oli vara valita kiviä hiukan. Sievistä kaivettiin tulisijojen alla olleet kivet pois ja niistä saatiin seinälle sen verran laitettua, että tulevan eteisen alle jäi laitettavaksi melkein kolmimetriset kivet. Entinen eteinen oli pienempien kivien päällä ja julkisivulla se ei oikein näyttänyt hyvältä. Perjantaiaamuna laitettiin vielä puuttuvat pari kiveä paikoilleen ja siinähän se.
Sitten jatkettiin piharakennuksen perustuksella. Eka homma oli levittää Raahesta tuodut kivet pihalle, mittailla ja suunnitella miten niistä saadaan jotain aikaan. Erikokoisia olivat nekin, yllättäen. Valkattiin ensimmäiseksi siitä julkisivulle ylempään kerrokseen tulevat kivet. Löytyi suoria, pitkiä ja suunnilleen samankorkuisia tarvittava määrä. Alempaan kerrokseen sitten laitettiin vaihtelevankorkuisia kiviä. Rakennuksen vasempaan päähän on suunniteltu liiteri/varasto, joten siinä päässä ei kivijalan tarvitse olla "viimisen päälle". Ihan hyvä siitäkin päästä tuli. Hurjan korkealle nousee kivijalka liiterin päässä, mutta ei sitä rakennusta voi maan mukaan, vinoonkaan tehä...
Ei oikein hyvin passanneet nuo kivet päällekkäin, koska niitä ei ollut mitenkään merkkailtu purettaessa. Yllättävän suoraan ne kuitenkin saatiin. Oliskohan joku paikka ollut 50mm ylhäällä!? Katsotaan sitte aikanaan miten hirret passaa, ja veistellään tarvittaessa...
Piharakennuksen perustus oli muutamaa kiveä vaille valmis perjantai-iltana. Lauantaina loput laitettiin paikoilleen. Samalla kaadoin yhden kuusen pihalta kaivurin avustuksella
Piha tasoiteltiin ja muotoiltiin ajoluiska rakennusten välistä talon taakse, sitten kaivinkone siirtyi muualle hommiin.
Aikani fiilisteltyäni porakivien päällä istuskellen, päätin nostaa muutaman aloitushirren kivien päälle!
Tästä se projekti etenee, tavoite kerrallaan jää taakse. Tavoitteen toteutumisaika vaan heittää...
Vai kyllä minä jo ootan niitä pellavanauhasäkkejä. Vaarnatappeja pitäs alkaa verstaalla tekemään valmiiksi, tuohta pitäs jostain saada hirren ja kiven väliin-vai pitäneekö tyytyä huopakaistaan-, hirsiä pitäs järjestellä, työmaakoppi pitäs hommata, porakone ostaa...
Meikäläisellä ei nyt ole vapaa-ajanvietto-ongelmia! Talvi tulee, mutta antaa tulla vaan, kunhan ei heti kahta metriä lunta puske. Pakkanen ei haittaa, hirsihommissa tarkenee!
Kommentteja ym. vieraskirjaan KIITOS!

12.11.2007
Annukka jo kiitteliki reippaita lauantaitalkoolaisia vieraskirjassa. Haluan omastakin puolesta kiittää teitä ahkeria voimamiehiä siitä hirsienjärjestelypäivästä. Loistava homma, että saatiin lajiteltua kunkin seinän hirret omaan kasaan. Sitte me Juhon kans nosteltiin yhtenä iltana lähemmäs läjät, joten nyt ne on hyvin "leviteltävissä ympäriinsä" ja voi läjästä kaivaa sen oikean hirren. Ja osa oli jo valmiiksi oikeassa järjestyksessäkin...
Mahtava huomata, että talkoohenkeä vielä meidänkin ikäluokka arvostaa. Ja mukava kai se onkin se talkooilmapiiri. Tuskin kukaan talkoissa kuolee työntekoon tai työmäärään... Sen verran tehdään, ku miehistä hyvältä tuntuu! Mulla oli päivän suhteen omasta mielestä kovat odotukset. Suunnittelin, että hyvä homma, jos saadaan ne pari hirsikasaa käytyä läpi päivässä. Aamusta tuli ensimmäiset ukkelit haalarit suhisten, päivemmällä lisää. Osa lähti muihin menoihin, osa tuli iltapäivällä ja oli "tappiin asti". Kaikenkaikkiaan 8 miestä heilui päivän. Illalla oli kiven päälle tuohet laitettu, talon ensimmäinen hirsivarvi sijoillaan, lattianiskat koloissaan ja siivottuna vanhoista kannakerimoista. Päivän tavoitteeni ylittyi siis kirkkaasti. Johtuikohan touhukas päivä yhdeksännestä talkoolaisesta? Eelis, kummipoikamme, oli isänsä mukana "työnjohtajana"!
Siis teille, Jalo, Pasi, Juha, Antton, Markus, Eelis, Olli-Pekka, Pasi, isäpappa, kaikille vielä kumarrus osallistumisesta!
Viime lauantaina kävin mallailemassa toista hirsivarvia paikoilleen. Oli pahin mahdollinen ilma. Räntää satoi, tuuleskeli ja välillä satoi vettä. Ei ollut fiilikset kovin korkealla aamusta! Hanskat läpimärät ja hirret liukkaita. Sattuipahan tulemaan pari riskiä jeppeä tontille kattelee. Veljekset, toinen parinsadan metrin päästä naapurista. Ville se alko ettii hirsiä ja kerkes vito lämmetä kunnolla sillä aikaa... Kohta Kaltsu tuli kaveriksi. Niinpä kaiveltiin kakkoshirret näkyville. Oli ne niin pitkiä, että yksin olisin hakenu nosturin ja pitkän liinan avuksi. Onhan sekin värkkäämistä, ku ei autolla pääse ihan viereen.
Kiitokset avusta teillekin pojat! Kyllä vaan seuraavan talon siirrossa on selvemmät merkinnät...:)

Talvi on tullut Paavolaan! Lunta on maassa lähes 5cm. Äsken käytiin Villen kans nostamassa tärytin Nissanin lavalle. Pitää huomenna palauttaa se omalle paikalleen, ettei ihan lumen alle jää. Muutenkin näytti aika lohduttomalta alotella hirsiä ettii pressujen alta. Toivottavasti lunta ei tule koko talvena kovin hirveästi. Sais hirttä toisen päälle sitten kun päivä pitenee. Kohta on vain 5-6 tuntia tehokasta työaikaa päivänvalolla. Voi olla, että ennen Joulua ei kovin paljon hommat edisty. No, jos lunta oikeen alkaa tosissaan tulemaan jo alkutalvesta, mulla on varasuunnitelma. Ehkä pihamökki puretaan Pulkkilassa ja tuodaan hirret Paavolaan. Siis, jos ja jos...
Pikkusen näyttää, että jonkinlainen hengähdystauko on tulossa. On pimeä vuodenaika, palkkatöitä, tärkeä joulunalusaika häämöttää, juhlapyhiä, nykyiset asumisolosuhteet vaativat kohennusta... Rakennusprojekti ei karkaa mihinkään. Säistä riippuu paljon lähiaikoina.
Toivon vaan parin viikon päähän oikein koiranilmaa. Vietämme nukkumisviikonlopun Annukan kans kahdestaan. Se vielä nousee arvoon arvaamattomaan kevään tullessa...
Tämä sivujen päivittäminen on vähän venähtänyt, mutta tuntuuhan nuita kävijöitä olevan. Nyt sain aikaiseksi laittaa muutaman kuvan. Laittakaa kommentteja vieraskirjaan. Mukava lukea niitä. Sähköpostikin toimii...
Hyvää talven jatkoa ja Joulun odotusta sinulle!

Vuoden 2008 alusta päiväkirja on siirtynyt tänne.